ceturtdiena, 2012. gada 8. novembris

ASV 5. diena - Latvieši



5. diena – Latvieši

Svētdienas rītā devāmies uz Latviešu centru Vašingtonas pievārtē, Rokvilā. Šeit atrodas vietējā latviešu luterāņu draudze. Plānojām apmeklēt gan pašu draudzi, gan dievkalpojumu, gan tikties ar vietējiem latviešiem, lai uzzinātu, kā gatavojas balsot viņi.

Pirmais atgadījums aizsākās jau uz ceļa…
Norādes mums bija iedotas pietiekami skaidras un braukšana ritēja uz priekšu diezgan raiti. Vienā brīdī pamanīju spogulī kādu šampanieša krāsas Subaru. Nu, tā kā man tie Foresteri patīk, kaut kā vienkārši uzmetu aci. Pie nākamā krustojuma šis Subaru jau bija man blakus. Nākamajā krustojumā jau priekšā. Tad vienā brīdī es viņu apdzinu. Nu kaut kā pievērsu tam uzmanību un, izrādās, ka arī Ingus bija piefiksējis dīvaino mašīnu, kas visu laiku mums seko! Iekšā iedegās latvieša sacensību gars un gribējās pat vienu brīdi kaut ko skaļāku pateikt.. Bet nav jau īsti par ko…
Es nezinu, kāpēc tā sanāca, bet Subaru iebrauca latviešu draudzes centra stāvvietā dažas sekundes pirms manis un, izkāpjot no auto, tikām sveicināti skaidrā latviešu valodā! Atzinos, ka viņu biju pamanījis… Beigās šis vīrs pat pienāca klāt un arī man jautāja, no kura brīža tad es esot viņu ievērojis!

Atklāti sakot, par vietējo latviešu aktivitātēm var tikai brīnīties un priecāties! Ir interesanti skatīties, kā mazajiem bērniem tiek mācīta latviešu vēsture, valoda, dejas. Ar kādu pacilātību viņi stāsta par tām reizēm, kad viņi dzied Latvijas himnu, par to, kā viņi priecājas uzņemt latviešus, kā sūta bērnus ceļojumos uz Latviju, kā lepni tautas tērpos svin Jāņus. Cik viņiem ir svarīgs jēdziens „latvietība”. Es pat aizdomājos, kā tas nākas, ka šie latvieši brīžiem liekas īstāki nekā mēs pašā Latvijā!

Eh…

Kaut kā sanāca, ka tieši mūsu apmeklējuma dienā šeit notika patiesi lielas svinības. Draudzes prāveste svinēja 50 gadu jubileju. Interesanti bija skatīties uz amerikāņu stila dievkalpojumu… Jā, ir atšķirība, vai sprediķis tiek lasīts, vai arī notiek sprediķošana! Zinu, ka daudziem ticīgajiem Latvijā tas liktos savādi! Bet… Tā nu viņi to dara.
Kaut kā pat pēc dievkalpojuma pamanījos iekulties nedaudz neveiklā situācijā. Biju nostājies pie izejas durvīm tieši tajā vietā, kur parasti mācītāji nostājas, lai atsveicinātos no draudzes locekļiem. Prāveste Anita gan piedāvāja arī man viņiem piebiedroties un sarokoties ar pārējiem. Šoreiz sakaunējies no šādas iespējas atteicos!

Pēc dievkalpojuma sadraudze šoreiz bija daudz plašāka nekā parasti. Galu galā, liela jubileja. Kopā ar televīzijas kolēģiem gan centāmies izmantot izdevību un nointervēt pēc iespējas vairāk cilvēku. Šeit jāsaka paldies vēstniecības ļaudīm Ilzei, Valtam un īpaši Liānai, kas palīdzēja ne tikai sarunāt intervējamos, bet pat kafiju pienesa! Atkal sajutos neērti.
Tad, kad darbs bija padarīts, arī mēs piekritām sēsties pie bagātīgā vietējā dāmu kluba sarūpētā galda!

Īsāk sakot, jauki, ka letiņi tā turas kopā! Starp citu latvietību var uzturēt arī šādi


 

P.S. Garas galda runas laikam mums ģenētiskajā kodā ierakstītas!
P.P.S. Interesanta tradīcija – dāvināt puķes ar visām vāzēm!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru